skip to Main Content
Tom de Ket – Schrijver/Regisseur.
Tom is schrijver en regisseur en bekend van een aantal grote locatietheaterprojecten: De Drentse Bluesopera, O die zee en Voor eeuwig. Daarnaast is hij oprichter en acteur bij De Verleiders, die eerder te zien waren met de theaterhits Door de bank genomen, Stikken en slikken en Stem Kwijt, geselecteerd voor het Theaterfestival. Komend seizoen maken ze de productie #NIKS TE VERBERGEN. Verder is Tom bekend als de helft van het cabaretduo Van Houts en De Ket. Hij werkte o.a. bij theatergezelschappen als Theatergroep Hollandia, het Ro theater, het Zuidelijk toneel en het NNT. Hij maakte voor de VPRO de  spraakmakende tv serie Begraven.
Tom de Ket.
Tom de Ket

Tom de Ket is schrijver en regisseur en bekend van een aantal grote locatietheaterprojecten: De Drentse Bluesopera, O die zee en Voor eeuwig. Daarnaast is hij oprichter en acteur bij De Verleiders, die eerder te zien waren met de theaterhits Door de bank genomen en Stikken en slikken, geselecteerd voor het Theaterfestival. Komend seizoen maken ze de productie STEM KWIJT. Verder is Tom bekend als de helft van het cabaretduo Van Houts en De Ket. Hij werkte o.a. bij theatergezelschappen als Theatergroep Hollandia, het Ro theater, het Zuidelijk toneel en het NNT. Hij maakte voor de VPRO de  spraakmakende tv serie Begraven.

Tekst/Regie
Suzanna Jansen – Dramaturg.
Suzanna Jansen is schrijver van de bestseller Het Pauperparadijs, die in 2008 verscheen en waarvan inmiddels meer dan 325.000 exemplaren zijn verkocht. Het boek is ook vertaald in het Spaans (2014) en het Duits (2016). In 2017 verscheen haar nieuwe boek Ondanks de zwaartekracht, een persoonlijk verhaal over dromen en het belang van kunst. Eerder werkte ze in Moskou en deed daar als freelancer research voor documentaires van de VPRO en VRT, was correspondent voor het Belgische dagblad De Morgen en schreef incidenteel voor onder andere NRC Handelsblad, HP/De Tijd en Opzij. Op dit moment werkt ze aan een nieuw boek.
Suzanna Jansen.
Suzanna Jansen – Dramaturg.

Suzanna Jansen is geboren en getogen in Amsterdam. Na de middelbare school begint ze aan een balletopleiding maar stapt over op de studie Communicatie aan de HEAO. Na enige jaren bij een marketingbedrijf is ze in de jaren negentig betrokken bij de oprichting van Independent Media, het uitgeefconcern van Annemarie van Gaal en Derk Sauer in Moskou, waarvoor ze ook naar Rusland verhuist. In Moskou kiest ze voor journalistiek, ze doet als freelancer research voor documentaires van de VPRO en VRT, ze is correspondent voor het Belgische dagblad De Morgen en schrijft incidenteel voor onder andere NRC Handelsblad, HP/De Tijd en Opzij. Terug in Nederland schrijft ze reportages voor onder meer Trouw en Intermediair. Al gauw stuit ze op de roemruchte bedelaarskoloniën van Veenhuizen, en haar familiegeschiedenis daar. Een beoogd artikel over dat langdurige en unieke heropvoedingsexperiment in het Drentse veen loopt uit op een boek, dat in januari 2008 verschijnt onder de titel Het Pauperparadijs. Dit boek wordt onverwacht een bestseller, waarvan inmiddels meer dan 280.000 exemplaren zijn verkocht. Het Pauperparadijs is in 2014 verschenen in het Spaans en verschijnt in 2016 in het Duits. Ze werkt nauw samen met Tom de Ket aan de theaterproductie Het Pauperparadijs en neemt de dramaturgie voor haar rekening.

Dramaturgie
Michiel Voet – Decor.
 Michiel Voet is beeldend kunstenaar en theatervormgever. Hij heeft gewerkt voor onder meer Orkater, Het Nationale Theater, De Verleiders, Het Zuidelijk Toneel, Toneelgroep Maastricht en KVS Brussel. Naast beeldende kunst en theatervormgeving speelt fotografie een grote rol in zijn werk. Michiel maakte in 2014 bij Orkater zelf de voorstelling De onzichtbare man, die al enkele jaren wordt gespeeld in binnen- en buitenland. In het komende najaar 2018 gaat De onzichtbare man weer op tournee in Nederland en België. Tevens is hij met regelmaat docent aan de Master Scenography opleiding aan de HKU in Utrecht.
Michiel Voet.
Michiel Voet – Decor.

Michiel Voet is beeldend kunstenaar en theatervormgever. Hij werkte jaren lang aan beeldende kunst opdrachten voor de publieke ruimte. De focus op scenografie/theatervormgeving wordt in zijn werk de laatste tien jaren steeds intenser. Michiel onderzoekt nauwkeurig naar de interactie tussen zijn ruimtelijke werk en daarin de aanwezigheid van andere theatrale componenten zoals licht, geluid en performers. Michiel heeft gewerkt voor onder meer muziektheatergezelschap Orkater, Het Nationale Toneel, De Verleiders, het Zuidelijk Toneel en Via Berlin en Toneelgroep Maastricht. ‘Door met verschillende andere kunstenaars/regisseurs en componisten te werken, krijg ik telkens nieuwe input hoe met artistieke vraagstukken om te gaan. Ik merk dat ik als kunstenaar nieuwe ontwikkelingen doormaak die in gang worden gezet door deze samenwerkingen.’ Naast beeldende kunst en theatervormgeving speelt ook fotografie in toenemende mate een rol in zijn opdrachten. Tevens is hij docent aan de Master Scenography opleiding aan de HKU in Utrecht. Met enige regelmaat geeft Michiel les op CODARTS aan de Master Muziektheater opleiding in Rotterdam.

Decorontwerp
Lavalu – Muziek.
LAVALU maakt albums sinds 2009 toen zij furore kreeg met haar EP Now. Dit bracht haar onder meer naar Montreux Jazz (CH) en Noorderslag. Haar nieuwste album Solitary High komt op 5 oktober a.s. internationaal uit met aansluitend een buitenlandse tournee én theatertour door Nederland dit najaar. Naast haar concertreeksen schrijft zij voor muziektheatervoorstellingen en componeerde al eerder voor o.a. het Residentie Orkest, Het Gelders Orkest en Toneelgroep Oostpool. Voor Het Pauperparadijs componeerde ze alle muziek en schreef ze diverse songs.
Lavalu.
Lavalu – Muziek.
LAVALU maakt albums sinds 2009 toen zij furore kreeg met haar ep Now. Dit bracht haar o.a. naar Montreux Jazz en Noorderslag. Met haar laatst verschenen album Fighting Wildfires (2013) werd zij onderdeel van de Ladies of the Lowlands en was daarmee te horen bij DWDD, radio en uitverkochte shows waaronder in de Kleine Komedie. Daarnaast schrijft zij voor muziektheater waaronder Het Pauperparadijs, NT Jong en TG Oostpool en componeerde & arrangeerde al voor Het Residentie Orkest, Het Gelders Orkest en het Oost-Nederlands Kamerkoor. 
Op 5 oktober komt haar eerste solo plaat uit. Écht solo: alleen piano en zang: Solitary High
Dit najaar gaat zij hiermee op een theatertournee langs 25 steden in Nederland en België.
Compositie/Muziek
Arien de Vries
Arien de Vries studeerde theatervormgeving aan de Rietveld Academie en de Jan van Eyckacademie. Sinds haar afstuderen in 1986 heeft zij als decor- en kostuumontwerper gewerkt voor verschillende gezelschappen in binnen en buitenland. Sinds 2000 werkt ze voor o.a. Artemis, Het Muztheater, Het Amsterdamse Bos, Het Zuidelijk Toneel, NNT, Oostpool, Mugmetdegoudentand, Veenfabriek, Orkater, Opera Zuid, Komische Oper in Berlijn, Theater Basel en TUP in Essen. Voor televisie heeft zij o.a. het eerste seizoen van Toren C voor haar rekening genomen. Samen met Marc Warning en Gé Wegman won ze in 2010 de Wijnberg Scenografie prijs voor de productie ‘van de Brug afgezien’ van Theater Oostpool.
Arien de Vries.
Arien de Vries

OVER DE KOSTUUMS

◆◆◆◆◆◆◆◆◆

Als een van de inspiratiebronnen voor het beeld koos het artistieke team historische film stills van mensen die als massa werkten in een fabriek. In de gestichten in Veenhuizen was de individualiteit ook ver te zoeken. Je werd daar letterlijk een nummer. Belangrijk dus dat je het ensemble en de acteurs als deel van een massa ervaart. Eenzelfde basiskostuum voor iedereen, gebaseerd op tijdloze werkkleding, werd het uitgangspunt voor de ontwerpen. Voor de grote scènes in het stuk draagt men daaroverheen weer nieuwe kostuums, hetgeen het gegeven “groep/massa” benadrukt. Dat het pauperkostuum altijd zichtbaar is werkt mooi mee aan de transparante speelstijl van het stuk. De kostuums zijn zo ontworpen dat ze hedendaags zouden kunnen zijn, maar door de context van het stuk als historisch worden ervaren.

Kostuumontwerp
Lonneke van Leth – Choreografie.
Lonneke heeft o.a. gedanst bij Introdans en Djazzex.  Sinds 2009 is zij artistiek leider van haar eigen gezelschap en bewerkt zij (dans)klassiekers naar eigentijdse producties. Ze heeft inmiddels meer dan 50 choreografieën op haar naam staan, van korte stukken tot avondvullende producties en voorstellingen voor de jeugd. Verder werkte ze mee aan diverse toneelproducties, voor o.a. het Nationale Toneel, De Appel en Alex D'electrique. In het najaar is haar danstheaterproductie De zaak Carmen in verschillende theaters in Nederland te zien.
Lonneke van Leth.
Lonneke van Leth – Choreografie.

Lonneke van Leth studeerde dans aan de Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem. Na haar afstuderen in 1994 danste zij bij Introdans. Sinds 1996 is zij werkzaam als freelance danseres en danste o.a. bij Djazzex, Dansity, Lopez Ochoa, Voortman en de Jonge. Sinds 2002 choreografeerde zij bij o.a. werkplaats: Generale Oost, Korzo Theater, The Ice Land Dance Company, maar ook voor festivals zoals het Holland Dance -en het CaDance festival. In 2005 kwam zij onder de vleugels van Theater aan het Spui voor een 4 jarige periode als jonge choreografe. Sinds 2009 opereert zij zelfstandig onder de naam Lonneke van Leth Producties en ontvangt zij structurele subsidie van de Gemeente Den Haag OC&W. Haar werk typeert zich als herkenbaar, verhalend, muzikaal en toegankelijk voor een groot publiek mede door de samenwerking met (live) muziek en diverse disciplines. Sinds 2012 brengt zij bewerkingen van grote klassiekers In 2012 was dit de productie “Het Zwanenmeer”. In 2014 bracht zij “De Odyssee” en nu zomer 2017 brengt zij haar bewerking van Carmen in het Zuiderstrandtheater Den Haag. Lonneke creëerde verschillende choreografieën voor diverse toneelvoorstellingen bij NT, De Appel, Toneelgroep Maastricht en vele andere vrije producties.
www.lonnekevanleth.nl

Choreografie
Peter Zwart – Geluidsontwerp.

OVER HET GELUID

◆◆◆◆◆◆◆◆◆

Het Pauperparadijs is een muziektheatervoorstelling waarbij live muziek, zang en spraak afhankelijk zijn van geluidsversterking. Het maken van een geluidstechnisch ontwerp was dan ook een grote uitdaging. Ook de verplaatsing van buiten (in Veenhuizen) naar binnen betekende een zeer grote vertaalslag in geluid. Buiten heb je geen last van akoestiek, binnen wel. Hier staan de muzikanten verspreid over toneel, buiten stonden ze op 1 plek. Bovendien werken we dit jaar met 2 verschillende bands en acteurs, elke acteur en muzikant heeft een eigen geluid. Ik heb dus eigenlijk een compleet nieuw ontwerp moeten maken met 2 verschillende ‘show files’. Een mooie bijkomstigheid van deze nieuwe show is dat ik met de allernieuwste mengtafel werk. Als ik het goed doe, wordt je straks als toeschouwer getrakteerd op een zeer rijke auditieve ervaring.

Peter Zwart.
Peter Zwart – Geluidsontwerp.

OVER HET GELUID

◆◆◆◆◆◆◆◆◆

Het Pauperparadijs is een muziektheatervoorstelling waarbij live muziek, zang en spraak afhankelijk zijn van geluidsversterking. Het maken van een geluidstechnisch ontwerp was dan ook een grote uitdaging. Ook de verplaatsing van buiten (in Veenhuizen) naar binnen betekende een zeer grote vertaalslag in geluid. Buiten heb je geen last van akoestiek, binnen wel. Hier staan de muzikanten verspreid over toneel, buiten stonden ze op 1 plek. Bovendien werken we dit jaar met 2 verschillende bands en acteurs, elke acteur en muzikant heeft een eigen geluid. Ik heb dus eigenlijk een compleet nieuw ontwerp moeten maken met 2 verschillende ‘show files’. Een mooie bijkomstigheid van deze nieuwe show is dat ik met de allernieuwste mengtafel werk. Als ik het goed doe, wordt je straks als toeschouwer getrakteerd op een zeer rijke auditieve ervaring.

Geluidsontwerp
Uri Rapaport – Lichtontwerp.

OVER HET LICHT

◆◆◆◆◆◆◆◆◆

Het Pauperparadijs speelde in Veenhuizen buiten op locatie en het lichtontwerp was gebaseerd op het ervaren van de plek en de overgang van het natuurlijk daglicht naar de wereld van kunstlicht en de bijbehorende focus. Nu in Carré is het uitgangspunt vanaf het eerste moment een grote nadruk in licht op de vertelling, uitvergrotingen van de werkelijkheid waarbij we harde overgangen tussen scenes niet schuwen om de geschiedenis soms een duwtje te geven en de vervreemding te gebruiken. Licht, decor en video gaan onmerkbaar precies op elkaar aansluiten om de gevoelsmatige “historische” beelden te creëren maar ook om een magische wereld te tonen waar de eigen fantasie van de toeschouwer getart en gevoed wordt.

Uri Rapaport.
Uri Rapaport – Lichtontwerp

OVER HET LICHT

◆◆◆◆◆◆◆◆◆

Het Pauperparadijs speelde in Veenhuizen buiten op locatie en het lichtontwerp was gebaseerd op het ervaren van de plek en de overgang van het natuurlijk daglicht naar de wereld van kunstlicht en de bijbehorende focus. Nu in Carré is het uitgangspunt vanaf het eerste moment een grote nadruk in licht op de vertelling, uitvergrotingen van de werkelijkheid waarbij we harde overgangen tussen scenes niet schuwen om de geschiedenis soms een duwtje te geven en de vervreemding te gebruiken. Licht, decor en video gaan onmerkbaar precies op elkaar aansluiten om de gevoelsmatige “historische” beelden te creëren maar ook om een magische wereld te tonen waar de eigen fantasie van de toeschouwer getart en gevoed wordt.

 Lichtontwerp
Daan Hazendonk
Daan Hazendonk.
Daan Hazendonk
Videocontent & techniek
Reynoud Wieringa
Reynoud Wieringa.
Reynoud Wieringa
Videocontent & techniek
Mirjam van Wijk
Mirjam van Wijk.
Mirjam van Wijk
Koorrrepetitor
Back To Top