skip to Main Content

JORDAAN


In De Jordaan, begin zeventiende eeuw gebouwd, woonde het voetvolk van de rijke handelaren uit de grachtenpanden. De wasvrouwen, de schoenlappers, de sjouwers, de loopjongens, de poetsvrouwen, de kindermeisjes, noem maar op. Het groeide uit tot een buurt waar gezinnen van elf op een halve kamer woonden, en er duizenden in een ‘kelderwoning’ moesten leven: vochtig en krap. Volop gezelligheid, zo luidt het cliché, maar de ellende was ook niet te overzien.

Om een inkijkje te krijgen in het leven in de Jordaan, bezoek de website van het Jordaanmuseum, doe mee aan een van hun wandelingen, of bezoek hun tentoonstelling.

AALMOEZENIERSWEESHUIS


Hier woonden Teunis en Aagje uit Het Pauperparadijs, samen met meer dan 2.500 andere kinderen. Ze waren wees of door hun ouders uit armoede verlaten. Ze sliepen met zijn vijven in een bed en kregen slecht eten, maar dat ze op een nacht de stad uit zouden worden gedeporteerd, dat hadden ze nooit kunnen denken. Ze werden verscheept naar het Drentse Veenhuizen, aan de andere kant van de Zuiderzee, om misschien nooit meer terug te komen. En het ergste was: hun familie wist van niets.
Nadat ze allemaal waren weggevoerd, werd dit pand verbouwd tot Paleis van Justitie. En nu, in 2018, wordt het een vijfsterrenhotel – het is maar wat de stad het hartste nodig heeft.

LANGS DE AMSTEL


Dit is hoe de Amstel eruit zag ten tijden van Het Pauperparadijs. Op de plek van Carré stond de Tuchthuismolen, de huidige Hermitage was het Besjeshuis, een armenhuis voor oude ‘besjes’. En op de plek van de Stopera stond een groot jongensweeshuis.


Deze Magere Brug bij Carré hebben de Amsterdamse hoofdpersonen uit Het Pauperparadijs allemaal overgestoken. Hij ligt er nog.

HISTORISCHE INFORMATIE AMSTERDAM

Wie meer wil weten over de geschiedenis van Amsterdam in deze of andere periodes bezoekt het Amsterdam Museum, gaat speuren in het Amsterdams Stadsarchief, of bekijkt online historische tekeningen en foto’s in de Beeldbank.

Back To Top