Historie Buinerveld
Het Buinerveld
Het Buinerveld ligt in een uniek ijstijdenlandschap, dat 150.000 jaar geleden ontstond. De ijsstroom uit het Noordzeegebied schoof in die periode over Drenthe en Groningen. Door de druk van het ijs en de kracht van het smeltwater werd het reliëf van heuvelruggen en beekjes uitgeslepen. Die ruggen en beekjes zijn nog altijd. Nergens in Europa is dit soort oerlandschap zo goed bewaard gebleven.
Het Buinverveld zelf vormt daarin een hoogtepunt én een dieptepunt. Letterlijk. Vanaf de tribune van Mammoet kijkt u naar de ene kant uit over de Buunerbult, waar het smeltwater van een van de laatste ijstijden de Hondsrug in tweeën brak. Aan de andere kant ziet u een twintigduizend jaar oude gletsjerkuil. Ooit was daar een berg van ijs, maar toen de aarde opwarmde en het ijs smolt, bleef er een kuil over.
Op het veld waarover het publiek uitkijkt, liepen mammoeten, neanderthalers, rendierjagers, jagers-verzamelaars en de allereerste boeren. Ze lieten overal in de omgeving hun sporen na. Hunebedden, zwerfkeien, grafheuvels, karrensporen, en: offerplaatsen.
Mammoet
In de buurt van het Buinerveld, langs het Oranjekanaal (nog geen 20 km verderop), leefden 45.000 jaar geleden mammoeten. Er is een slagtand gevonden, een kaak, een paar kiezen, en een onderarmbeen. Ook zijn er sporen aangetroffen van neanderthalers.
Maar Mammoet is ook de naam van het genootschap dat spiritueel leider Urdward (gespeeld door Paul R. Kooij) en zijn vrouw Freya (gespeeld door Gusta Geleijnse) op het Buinerveld hebben opgericht. Het Mammoet-genootschap wil het publiek in contact brengen met de oermens in zichzelf. De mens zoals de mens bedoeld is. Door hun interpretatie van mythische Drentse verhalen zoals het meisje van Yde en de hunebedbouwers laat Urdward ons terugkeren naar onze oorsprong. Ook het Hert van de Oostvaart laat van zich horen. Maar het belangrijkste waar Urdwards genootschap ons mee laat kennismaken is het ritueel van de Heilige Mammoetjacht. Door dat opnieuw op te voeren leert Urdward ons wat onze voorouders al wisten, maar wij zijn vergeten. Dat we niet alleen moeten nemen van de aarde, maar ook moeten teruggeven. Zo kan het evenwicht worden hersteld. Tenminste, dat is de bedoeling.