Nieuws

Paul R. Kooij en Gusta Geleijnse leiden spiritueel genootschap in Mammoet

De eerste castleden die hun opwachting maken in het theaterspektakel zijn inmiddels bekend: Paul R. Kooij en Gusta Geleijnse, o.a. bekend van Het Pauperparadijs. Zij vertolken twee van de zes hoofdrollen.

Over Mammoet

De met een Musical Award onderscheiden decorontwerper Michiel Voet ontwerpt voor het muziektheaterspektakel in Buinen, nabij de hunebedden, een imposant openluchttheater. Aan de rand van een natuurgebied ontvangen spiritueel leider Anwar (Paul R. Kooij) en zijn vrouw Freya (Gusta Geleijnse) de bezoekers. Zij leiden de volgelingen van hun spirituele genootschap naar ‘een nieuwe verbinding met de natuur’, maar worstelen met zichzelf en met hun idealen. Het hoogtepunt van de voorstelling is de vertelling van het verhaal van de traditionele Heilige Mammoetjacht: spectaculaire scènes verbeelden het verhaal dat gaat over de vraag welk offer mensen bereid zijn te brengen voor een hoger doel, hoe ze omgaan met de aarde en de natuur.

Drenthe als uniek decor

Samen met Staatsbosbeheer, eigenaar van het Buinerveld, en de provincie Drenthe zochten de makers naar een geschikte locatie. Regisseur en scriptschrijver Tom de Ket: “Het Buinerveld is een unieke plek, boven op de Hondsrug. Je voelt het verleden nog. En dat is essentieel voor de voorstelling die ingaat op hoe het leven van mensen in de tijd is veranderd.” Burgemeester Jan Seton van de gemeente Borger-Odoorn sluit zich daar graag bij aan: “Drenthe is de oer-provincie bij uitstek, en in Borger-Odoorn zijn we met ons unieke landschap en de hunebedden natuurlijk dé oergemeente. Cultuurhistorie, recreatie en toerisme komen bij ons samen. Daarom vind ik het mooi dat de locatie aan het Buinerveld is gekozen. De organisatie is voor de vergunningverlening in overleg met ons, de provincie en met de omgeving, om ervoor te zorgen dat Mammoet een prachtige ervaring wordt voor iedereen.”

Inspiratiebron

De makers van Mammoet, onder leiding van scriptschrijver en regisseur Tom de Ket, lieten zich onder andere inspireren door de bestseller Sapiens van de Israëlische historicus Yuval Noah Harari. De voorstelling, vertolkt door zes acteurs en een groot ensemble, gaat in op hedendaagse dilemma’s en wordt ondersteund met live muziek. Speciaal voor de voorstelling worden bijzondere kostuums ontworpen, gemaakt van gerecycled materiaal.

NIEUWSOVERZICHT