fbpx Skip to content

Interview Tom de Ket: “Weg met de nieuwe verpaupering”

DVHN - Interview Tom De Ket

Op zaterdag 20 februari verscheen een groot interview met theatermaker Tom de Ket in het Dagblad van het Noorden. Daarin deed hij een aantal interessante uitspraken. Zo wordt het vergelijk gemaakt met de Hollandse Les Misérables en worden de verhaallijnen uitgesplitst:

“Er zijn drie verhaallijnen. Die van Teunis en Cato staat voor het lot van de paupers. Ik noem het wel de Hollandse Les Misérables. Dan heb je dat van Johannes van den Bosch en zijn strubbelingen om zijn idealen te verwezenlijken, vooral met de senaat. En dan is er de verteller die het verhaal spiegelt met onze tijd.”

Ook roept hij het Pauperverhaal uit tot één van de meest interessante verborgen geschiedenissen van Nederland. Doen wij het nu allemaal zoveel beter als toen?

“De schuldvraag ligt bij de mensen zelf. Nooit aan de omstandigheden, nooit aan pech, nee, je kunt er altijd zelf wat aan doen. Want iedereen is geboren met gelijke kansen. Toch? Dat is een leugen. Dat is ook het motto van het stuk. Alle rapporten wijzen uit dat de tweedeling alleen maar groter wordt. Voor mij een drijfveer om deze voorstelling te maken. Het pauperverhaal is een van de interessantste verborgen geschiedenissen van ons land.”

Bovendien licht hij een tip van de sluier op over het decor van Michiel Voet.

“De voorstelling wordt op de binnenplaats van het Gevangenismuseum gespeeld. Ideaal! Je kijkt er recht de geschiedenis in. We maken er in onze vormgeving ook gebruik van. We gaan daar het Derde Gesticht deels nabouwen met dwarsdoorsneden van de huisjes.”

En wijst hij nog even op zijn manier van regisseren. De stijl van Tom de Ket.

“Ik ben van de lichte toets. Mensen mogen er gerust een brok in hun keel aan overhouden, zoals bij de Drentse Bluesopera. Er valt wat te denken, maar er moet ook veel te lachen zijn. Dat is mijn stiel.”

Lees hier het volledige artikel van Eric Nederkoorn in het Dagblad van het Noorden.

Back To Top