fbpx Skip to content

Densil swingt bij Pauperparadijs

Gevangenen uit Veenhuizen helpen bij het parkeren van auto’s en maken de toiletten schoon bij Het Pauperparadijs.

Het zit hem in het bloed. Densil (31) woont in Leeuwarden, maar komt uit Suriname. Met fraaie bewegingen leidt hij de auto’s van bezoekers van Het Pauperparadijs zaterdagavond naar hun parkeerplek. Vriendelijk knikje. „Fijne voorstelling.” Hij maakte een showtje van. Een handzwaai en een lach valt hem ten deel. „Hé alle vrouwen lachen naar jou”, zegt Marten Antoons, zijn begeleider. Densil lacht, hij weet hoe het moet.

Densil is een van de vijf gedetineerden van gevangenis Esserheem die tijdens de voorstellingen van het Pauperparadijs in Veenhuizen dienst doet als verkeersbegeleider. Geel hesje aan, portofoon op zak en fluitje om hals. Niet van echt te onderscheiden. De jongens hebben een cursus verkeersbegeleider gevolgd en examen gedaan. Hebben ze straks, als ze de bajes mogen verlaten, ook nog wat aan. Antoons: „Ze werken vast aan hun terugkeer in de maatschappij.”

Densil heeft verzuimd zijn taakstraf uit te voeren. Dat werd vier maanden zitten. „Niet handig”, zegt hij nu. „Ik ben zzp-er, dus heb nu geen inkomen.”

Het vijftal zit in de laatste fase van hun straf en allemaal zijn ze op verlof geweest. Dat is een van de voorwaarden om ’s avonds buiten de gevangenispoort te mogen.

Willem Dekker – Bron: Dagblad van het Noorden
Back To Top