fbpx Skip to content

Het Pauperparadijs hoopt op reprise

Producent Wolter Lommerde verwacht half september een besluit over een nieuwe reeks voorstellingen van theaterspektakel Het Pauperparadijs.

Die zouden wederom moeten plaatsvinden op de binnenplaats van het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Lukt dat niet, dan richten de makers hun blik op Amsterdam als speelplek, aldus Lommerde gisteren na afloop van de veertigste, laatste en wederom uitverkochte voorstelling naar de gelijknamige bestseller.

„Het is niet alleen een kwestie van vergunningen. Ook de inwoners van Veenhuizen moeten zich kunnen uitspreken”, sprak de producent. „Het voordeel is dat we de afgelopen weken hebben laten zien dat een productie als deze mogelijk is. We hebben 40.000 mensen blij gemaakt en we hebben 30.000 mensen die de voorstelling ook willen beleven.”

Zowel publiek als critici toonden zich zeer enthousiast over het stuk. „We hadden vijf 5-sterren recensies van de landelijke en regionale dagbladen en daarnaast 135 5-sterren recensies van het publiek op Facebook”, vertelt Lommerde trots. Regisseur Tom de Ket: „Wat mensen aansprak is dat het meer is dan een theaterstuk. Het is een gebeurtenis, er gebeurde iets.”

In de aanloop naar de opvoering van Het Pauperparadijs en ook later, toen de makers aangaven dat zij vanwege de grote belangstelling meer voorstellingen wilden spelen, ontstond commotie rondom eventuele overlast. „Ik heb mij daar echt over verbaasd”, blikt De Ket terug. „Waar ik mij aan gestoord heb, is dat dát vervolgens in de media wordt opgepikt. De geluiden van de mensen die wel enthousiast zijn, worden niet vertolkt. Het zijn maar drie gezinnen geweest. Twee daarvan vinden het nu ook geweldig.”

De Ket: „Het zegt iets over het functioneren van onze democratie. Het enthousiasme in Veenhuizen was enorm. Vervolgens kom je in een traject van bezwaren terecht en wordt alles ineens zwaar en moeizaam. Ik zou er een voorstelling over willen maken, over de juridisering van de samenleving.” Al met al kijken de makers met voldoening terug. De Ket: „De aanloop verliep soms erg moeizaam, maar toen het stuk eenmaal gespeeld werd, ging het fantastisch.”

Joep van Ruiten – Bron: Dagblad van het Noorden

Back To Top