fbpx Skip to content

Cast Pauperparadijs ondersteunt aanvraag Werelderfgoed

De cast van het Pauperparadijs reist op 19 en 20 januari mee naar Parijs, waar een delegatie uit Drenthe en Vlaanderen de officiële aanvraag bij de Unesco zal doen om de Koloniën der Weldadigheid te verheffen tot Werelderfgoed.

De cast zal de officiële aanbieding van het aanvraag document opluisteren met muziek en spel. Vorige maand nomineerde minister Jet Bussemaker de koloniën officieel tot Werelderfgoed. Nederland en Vlaanderen trekken hierin gezamenlijk op, want in de tijd dat de koloniën ontstonden waren Nederland en België nog een.

In Drenthe zijn in de jaren twintig van de negentiende eeuw de koloniën Veenhuizen, Frederiksoord, Willemsoord, Wilhelminaoord en Ommerschans ontstaan, rond Antwerpen Wortel en Merksplas. In de koloniën kregen mensen wat grond, zodat ze uit de armoede konden ontsnappen. Het theaterstuk Het Pauperparadijs gaat hierover en wordt komende zomer opnieuw opgevoerd in Veenhuizen. Het is gebaseerd op het gelijknamige boek van Suzanna Jansen.

De Drentse gedeputeerde Cees Bijl heeft goede hoop dat het lukt de koloniën tot Werelderfgoed te verheffen. ,,Het is geen automatisme, maar we maken een reële kans. Zeker als we er een mooie presentatie van maken.”

Op 19 februari reist de delegatie met een bus vanuit Frederiksoord via Antwerpen naar Parijs. De dag daarna is bij de Unesco de overhandiging van het document.

Bron: Dagblad van het Noorden
Door Hilbrand Polman

Back To Top