fbpx Skip to content

Geslaagde perspresentatie Pauperparadijs

Nog een maand, dan is het weer zover. Net als vorig jaar strijkt theaterspektakel Het Pauperparadijs neer op historische Drentse grond, de plek waar in de 19de eeuw paupers van staatswege werden ‘opgevoed’. Veertig keer werd de voorstelling gespeeld op de binnenplaats van het Gevangenismuseum, goed voor 40.000 bezoekers en een enorme wachtlijst. Regisseur Tom de Ket telt dan ook liever gewoon door en ziet de nieuwe reeks voorstellingen als een reprise.

Hij zei het gistermiddag tijdens de officiële presentatie van cast en crew op het terrein van Bierbrouwerij Maallust. En hij heeft nieuws. „Er zijn 35.000 kaarten verkocht. En er komen zeven extra voorstellingen op zondagavonden bij.” Het zijn de succesopties die worden gelicht nu de kaartverkoop zo voorspoedig verloopt. De Ket verwacht dat dit keer ook de randstedelingen massaal naar Veenhuizen zullen komen. Hij verklaart het succes op zijn eigen manier. „Dit is meer dan een historische vertelling, dit is de spiegel van onze tijd.”

De cast telt enkele nieuwe gezichten. Hoofdrolspeler Steyn de Leeuwe verwacht in juli vader te worden en daarom neemt Matthijs IJgosse (NNT, Moeremans&Sons, Oostpool) zijn plaats dan in. Hij speelt de rol van Teunis die in 1826 vanuit een Amsterdams aalmoezeniersweeshuis naar Veenhuizen wordt gedeporteerd. Daar wordt hij verliefd op Cato, de dochter van een bewaker. Haar rol wordt gedeeld door Margreet Boersbroek, net moeder geworden van een zoon, en nieuwkomer Imke Smit (Het Nationale Toneel, Soldaat van Oranje). „En jij mag voorlopig niet zwanger raken”, dolt De Ket. IJgosse en Smit, in het echte leven een stel, beloven het plechtig. Dat Smit er zin in heeft, blijkt uit het nummertje dat ze samen met De Pauperband neerzet. „Ik wil iemand zijn!”, zingt ze overtuigend, ondersteund door onder meer Lavalu en Gerhardt Heusinkveld.

Een andere rol die wordt gedeeld is die van Aagje. Vanaf 12 juli zal de in het Drentse Klazienaveen geboren Rosa da Silva (Anne, De Tweeling) Myrthe Burger opvolgen. „Vorig jaar heb ik de voorstelling bezocht en haar nog zien spelen”, vertelt de 30-jarige Da Silva. Ze wist toen nog niet dat De Ket zijn oog al op haar had laten vallen. „Kunnen we mooi wat Drents praten”, lacht de regisseur. Wat Da Rosa opviel? „Dat alles zo goed in balans is. Soms is dat bij locatietheater wat gedwongen, maar hier dus niet. En die muziek is ook zo gaaf.” De krukken waarop ze nu nog steunt, zijn over een week verdwenen. Ze verheugt zich op de speelperiode. Een drukke tijd voor haar, omdat dan ook een andere droom in vervulling gaat. Ze zal voor het eerst aan de slag gaan voor het Noord Nederlands Toneel (NNT). „Dat wilde ik als klein meisje al.” Die voorstelling, Het huis van Bernarda Alba, gaat op 7 oktober in première.

Voordat de barbecue losgaat en er wordt geproost met het speciaal gebrouwen Pauperbiertje, vertelt Suzanna Jansen nog ongelooflijk blij te zijn met de tweede reeks van Het Pauperparadijs. Met haar gelijknamige boek staat ze aan de wieg van de succesvolle voorstelling. „Ik heb vorig jaar alle veertig keer gezien. En ik heb echt de indruk dat mensen dit verhaal nu willen horen nadat het zo lang is weggestopt. Dat raakt me.” Haar recente duik in het Drents Archief heeft nieuwe informatie opgeleverd over haar voorouders. „En tijdens de speelweken zullen de resultaten worden bekendgemaakt van archeologisch onderzoek dat is verricht op het terrein.”

Producent Wolter Lommerde kijkt om zich heen en houdt zijn praatje wenselijk kort. „Het is fantastisch om al jullie energie te zien.”

Bron: Dagblad van het Noorden

Back To Top