fbpx Skip to content

Drenthe in je broekzak

Wie een wandeling of fietstocht langs historische plekken wil maken, kan met de smartphone in de hand een route volgen met de gratis app Annodrenthe. Verhalen over geschiedenis, cultuur, natuur en milieu worden met de mobiele app op locatie in heel Drenthe voor iedereen toegankelijk. Je hebt de geschiedenis van Drenthe in je broekzak! Volg mooie wandelroutes door een stad, fiets door de Drentse natuur en beleef een spannende verhalenroute.

Download de gratis app Annodrenthe

screen568x568   screen568x568-1

Download via App Store | Download via Google Play

  1. Registreer eenmalig of log direct in
  2. Download de route Vrije Koloniën Fietsroute langs de Vrije Koloniën
  3. Start de route bij Museum de Koloniehof in Frederiksoord

Tip: maak het jezelf gemakkelijk en download de app en de route via een Wifi-netwerk.

Je kunt Annodrenthe ook online bekijken via de website www.annodrenthe.nu

Plattegrond

Vrije Koloniën – Fietsroute langs de Vrije Koloniën

Het jaar 1818. Het gaat heel slecht met de economie van het koninkrijk der Nederlanden, er is massale werkloosheid, er wordt honger geleden. Als reactie daarop doet generaal-majoor Johannes van den Bosch het voorstel ‘landbouwende koloniën’ op te richten. Daar kan armen geleerd worden om met landarbeid de eigen kost te verdienen.

Om van zijn plan werkelijkheid te maken verzamelt hij twaalf bekende Nederlanders om zich heen. Samen richten zij de ‘Maatschappij van Weldadigheid´ op. En dan begint een experiment dat niet alleen in Nederland maar in heel Europa met grote belangstelling wordt gevolgd.

Het is ook hard nodig dat er iets gebeurt. Er zijn op dat moment steden in ons land, bijvoorbeeld Leiden, waar de helft van de bevolking niet in staat is de eigen kost te verdienen. Die mensen worden in leven gehouden door ‘bedelingen’ en soepuitdelingen van diakoniën en parochies. Dat moet opgebracht worden door de iets beter gesitueerde inwoners en dan nog worden die op straat en aan de deur voortdurend lastig gevallen met verzoeken om een aalmoes of een betaald klusje. En, armoede en honger leiden ook tot een toename van de kleine criminaliteit, er wordt wel eens een dienstmeid de volle boodschappentas uit handen gerukt.

Op het platteland is het niet beter. De oogsten van 1816 en 1817 zijn mislukt. In sommige delen van het land zwerven groepjes vagebonden. De gouverneur van Drenthe, Petrus Hofstede, schrijft daarover: ‘Troepen van zes tot twaalf, dikwijls weerbare kerels, veelal vergezeld van slechte vrouwlieden, loopen de gehuchten af, bedelen, vorderen en dreigen.’

Het is tegen die achtergrond dat de Maatschappij van Weldadigheid haar werk begon en in Zuidwest-Drenthe landbouwkoloniën oprichtte. Daarvan zijn nu nog zoveel interessante sporen terug te vinden, dat er een verhalenroute langs die koloniën is gelegd.

Back To Top